Grip op je geest

Je geest is net een ijsberg. Een heel klein deel drijft boven water, je bewustzijn. Het grootste deel ligt onzichtbaar onder de waterlinie, je onbewuste geest.

Gelukkig maar. Al die onbewuste processen maken lopen, koffiezetten of schoenveters strikken eenvoudig. Alle spierbewegingen die je daarvoor nodig hebt, gebeuren automatisch. Je hart klopt zonder dat je daarover hoeft na te denken en je vergeet niet om adem te halen.

Toch heeft het onbewuste een keerzijde. Je gedrag komt voor een groot deel voort uit het onbewuste. Zelfs als dat gedrag niet goed voor je is.

Zo eet je ‘automatisch’ een zak chip leeg tijdens je favoriete soap, ga je wéér niet naar de sportschool, reageer je overdreven woedend op een ogenschijnlijk klein vergrijp van je kind, of grijpt de angst je bij je keel zodra er een mailtje van je baas binnenkomt.

Veel van de stress die we dagelijks ervaren ontstaat door onbewuste patronen van onze geest. Juist daarom zijn negatieve gewoonten en patronen zo hardnekkig. Juist daarom is het zo moeilijk om een voor lichaam en geest gezonde leefwijze te omarmen.

De oplossing voor dit probleem is verdacht eenvoudig: word je bewust van al die automatische, onbewuste negatieve gewoonten en patronen. Meer grip op je geest zorgt voor minder stress en meer levensgeluk. Zo simpel is het.

Hoe krijg je meer grip op je geest? Oefenen. En dat is helaas weer iets minder simpel. Oefenen kost tijd en vraagt om een aanpassing van je dagindeling. Dat betekent een gedragsverandering, wat op zijn minst lastig is. Dat weet iedereen die wel eens geprobeerd heeft om met te stoppen met roken.

Gelukkig zijn er beproefde methoden om stap voor stap meer grip op je geest te krijgen. Methoden die – zo blijkt uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek – bij veel mensen leiden tot minder stress en meer geluk.

Drie van die methoden zijn mindfulness, meditatie en yoga.

Wil je minder stress ervaren en meer vitaliteit, balans en levensgeluk? Lees het geluksmanifest en neem contact met me op. Samen bespreken we de mogelijkheden.